Image
Top
Navigation

Senang | Conceptontwikkeling

'Hoe kom ik van mijn smartphone verslaving af?'

Het eerste Reactor team ontwikkelde in een pressure cooker van drie dagen een nieuw concept voor ‘digi-verslaafden’. Voortaan gaan we allemaal senang.

DIGIVERSLAVING

Senang overzicht, De Reactor 2014Dat de digitale wereld heerlijk en handig is, daar hoeven we het niet over te hebben. Even verdwijnen in je digitale alter ego’s kan een fijne break van de beslommeringen in de fysieke wereld zijn. Maar: als je na al je nuttige social updates in de trein je telefoon wegstopt en hem drie minuten laten met een trillend verslavingshandje weer pakt… Of als je in gezelschap bent en naast je wordt gelachen om iets in de digitale wereld terwijl je net een pijnlijk persoonlijk verhaal vertelt. Tja, dán zou je toch een betere balans wensen tussen je offline en online leven. Toch?

Een Reactor team van zes zelfstandig ondernemers werkte van 16-18 mei 2014 aan deze wens. In een ‘pressure cooker’ bedachten en prototypten ze, samen met toekomstige gebruikers, een nieuwe app, design object en campagne. Voortaan ben je gewoon ‘senang’.

DE SENANG-APP

Naast statussen als ‘online’ en ‘bezet’ is er straks ook ‘senang’. De Senang-app schakelt in één keer al je digitale identiteiten en devices over op senang. Je geeft zelf aan wat senang voor jou is; het is dus geen vliegtuig of stille modus.

De ontwikkelaars willen er ook voor zorgen dat je contacten zien dat je senang bent en nog eens nadenken over of ze je echt nodig hebben en of ze zelf wel senang zijn. “Tonie is senang, app hem nog een keer als je hem echt nodig hebt”.

UIT SENANG GAAN

Terug naar de digitale wereld mag natuurlijk altijd. Maar de Senang-app herinnert je wel aan de tijd die jij senang bent. Is dat kort, dan wordt de drempel om uit senang te gaan door de interface iets verhoogd. Hoe langer je senang bent, hoe makkelijker het is om eruit te gaan. Het startscherm wisselt, waardoor een aangeleerde swipe niet mogelijk is.

SENANG IN DE KROEG

In het café, de trein of thuis: senang kan je overal zijn. En omdat je telefoon ook in je tas of jas voor afleiding kan zorgen, ontwikkelt De Reactor een designobject dat jou en je omgeving herinnert aan jullie ‘senang status’. Als iedereen aan de tafel senang is, geeft het object dit aan. Ruimte voor een echt gesprek!

REMINDER: BEN JE SENANG?

Dat je voor een avondje stappen een Bob aanwijst is inmiddels ingesleten gewoonte. De Reactor wil van Senang eenzelfde norm maken. En om daar te komen, wordt je op plekken waar je snel aan je digiverslaving zou toegeven uitgenodigd om eens om je heen te kijken en senang te zijn.

IEDEREEN SENANG

Senang is geen verplichting, maar vermindert het aantal momenten dat je ad hoc wordt afgeleid van de fysieke wereld. Door vaker senang te zijn, besteden we onze digitale en fysieke tijd kwalitatiever en zijn we beter in balans. Volgende stap voor De Reactor: uitwerken, testen, ontwikkelen en de wereld senang krijgen.

TEAM REACTOR

Helma Bovens & Matthijs Sluiter – Studio Het Mes
Casper Schipper – Perceptor
Antal Ruhl – Mediakunstenaar
Hein Alkemade – Ready for take-off
Wytze Voerman – Relaxtension
Caroline Voorbrood – Psychologe
Fanny Evers – Merkbouwer, oprichter De Reactor

Looptijd

Mei 2014

Skills

Scrum, Brainstorming, Prototyping, Media, Grafisch ontwerp, Bouw, Interviews, Presentatie, Fotografie, Facilitatie.