Image
Top
Navigation
30 januari 2018

Vernieuwen ≠ Innovatie

Innovatie is een vorm van vernieuwing, maar niet alle vernieuwingen zijn innovatief.

In de huidige tijdgeest lijkt iedereen zich bezig te moeten houden met innovatie, terwijl voor de meeste organisaties vernieuwen met het oog op bijblijven bij maatschappelijke ontwikkelingen al voldoende uitdaging is.

De start-up-zitzakken cultuur is één kant van het spectrum van vernieuwing. Daar ontstaan de spannendste zaken als zelfrijdende auto’s en drones die je pizza bezorgen. De oplossingsrichtingen voor de grote wereldproblematiek ontstaan waarschijnlijk ook hier.

De andere kant is toch meer van het niveau van je vader Whatsapp uitleggen. Voor hem ook enorm vernieuwend en lastig, maar je gaat er waarschijnlijk niet het volgende gat in de markt vinden of de klimaatcrisis mee oplossen.

De realiteit is dat de meeste organisaties en mensen ergens tussen deze twee uitersten zitten. Daar gebeurt dus de meeste vernieuwing, passend bij de kracht van een organisatie en haar mensen.

Ik bepleit daarom meer aandacht voor vernieuwing als proces. Voor de stap-voor-stap aanpassingen die nodig zijn om met je organisatie, je producten en diensten, bij te blijven bij de tijd. Niet altijd mikken op ‘disruptive change’ maar gewoon op de volgende logische aanpassing.

Eén ding is bij elk niveau van vernieuwing essentieel: betrek de (beoogd) eindgebruiker. Anders weet je nooit of je die volgende stap echt in de juiste richting zet.

Hoe kijk jij naar vernieuwing versus innovatie? Vind je het de moeite waard om je hierover uit te spreken en waarom? Ik ben benieuwd naar je mening.

Groet uit De Reactor,
Jaap

Submit a Comment

Posted By

Categories

Vernieuwen